2016. október 28-án nyolcadik alkalommal rendeztük meg partneregyesületeinkkel, a Meritum Kulturális Egyesülettel, a Katolikus Ifjúsági Alapítvánnyal, valamint az „Ötágú Síp” Kulturális Egyesülettel közösen a Görgey Artúr Történelmi Csapatversenyt. Rendezvényünket a KLIK Szegedi Tankerülete, a Mozaik Kiadó, a Csongrád Megyei Közgyűlés, valamint a Csongrád Megyei Levéltár és a Lengyel Kulturális Egyesület is támogatta. Ez utóbbi annak apropóján, hogy az idei megmérettetés központi témája a lengyel-magyar barátság volt.

A versenyhez kapcsolódóan, az iskola aulájában felállított, Teleki Pál életét és annak lengyel vonatkozásait bemutató kiállítás mellett, számos történelmi relikviát is felvonultattunk a valóságosan létező magyar-lengyel barátság bizonyítékaként. Ezek kiváló lehetőséget nyújtottak egy-egy rendhagyó történelemóra megtartására is. A kiállítás nagyrészt Szanka József történelmi relikviagyűjteményéből valósulhatott meg.

Az idei megmérettetésen 44 csapat vett részt. A Csongrád megyei és szegedi versenyzőkön kívül 5 csapat Lengyelországból, 17 pedig a határon túli magyar településekről, Románia és Szerbia területéről érkezett.

Az ünnepélyes megnyitón Marcin Sokolowski, a Lengyel Közgtársaság konzulja és Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a KLIK Szegedi Tankerületének igazgató asszonya is megjelent. Mindketten őszinte, elismerő szavakkal nyilatkoztak a jellegében, országos szinten is, egyedülálló rendezvényünkről.

A megmérettetés végül egyöntetű szegedi sikerekkel zárult: első helyen a Radnóti Gimnázium csapata végzett, a második helyen az SZTE Gyakorló Gimnáziuma, a harmadik helyet holtversenyben a Tisza-parti Általános Iskola triója és a krakkói Julius Slowacki Gimnázium szerezte meg.