Immár nyolcadik alkalommal adták át az Ózon TV csatorna által alapított „Ozone Zöld-díjat”. Az esemény a Zöldgömb Fesztivál keretén belül Budapesten, az Akvárium Klubban került megrendezésre.

Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet szakmai ügyvezető igazgatóhelyettese, a zsűri elnöke elégedetten nyugtázta, hogy az idei versenyre rekordszámú – összesen 68 – jobbnál jobb pályamű érkezett.
Többféle kategóriában lehetett pályázni: nagyvállalat, kis- és középvállalkozás, magánszemélyek, civilszervezetek, valamint óvodák és iskolák kategóriájában. Iskolánk ez utóbbiban indult. Ebben a kategóriában összesen 17-en adtak be pályaművet, és az egyébként erős mezőnyből – a zsűri szerint – magasan kiemelkedve szereztük meg az első helyezést.
Pályázatunk összetett volt. Egyrészt szerepelt benne az ökotudatosság és az arra való nevelés, másrészt a jótékonysági akciókban való részvétel, mellyel a gyerekek figyelmét az elfogadásra és empátiára kívántuk felhívni.

A projekt vezetője Ceglédi Anna magyar és történelem szakos tanárnő, pályázati felelős volt, a gyakorlati megvalósításban Katona Gyöngyvér Rózsa pedagógiai asszisztens segítette. A projekt során szoros munkakapcsolatban álltak, és egymást kiegészítve végezték a teendőket: Anna volt a szellemi vezető, a célok kitalálója, Gyöngyvér pedig a gyakorlatba való átültetésben jeleskedett.
A Tisza-parti Általános Iskolában az ökotudatosság a környezetünk védelmében, alaposabb megismerésében testesül meg. Konkrétan ez azt jelenti, hogy létrehoztunk egy gyógynövény- és fűszerkertet. egy gyakorlókertet, egy komposztálót és egy mezítlábas ösvényt, ahol a gyerekek mind az öt érzékszervükkel megtapasztalhatják az őket körülvevő világot, segítséget kapnak a tanórai anyagok könnyebb és alaposabb elsajátításához, valamint új ismeretekhez juthatnak, nem utolsó sorban kiélhetik kreativitásukat, és újszerű dolgokban próbálhatják ki magukat.

A megalkotott létesítményeket tisztán szülői támogatásból, a gyermekekkel együtt, az intézményvezető és a pedagógusok támogatása mellett sikerült megépíteni.
Ráadásul mindezt rekordidőn belül, a 2016/2017-es tanév második felében, néhány hónap leforgása alatt. A jótékonysági akciókban való részvétel már szeptembertől elkezdődött.

Legelőször a Mátrix Közhasznú Alapítvány felhívására használt, de jó állapotú könyveket gyűjtöttek a gyerekek, melyeket az egészségügyi intézményekben ápolásra szoruló gyerekeknek juttatott el az alapítvány. Ebben az akcióban, egész Szegedet beleértve, iskolánk tavalyi 5.b osztálya nyert, melynek osztályfőnöke Ceglédi Anna.

A környezetvédelem keretében a gyerekek PET palackokat gyűjtöttek, majd azokból dísztárgyakat készítettek. Ebben a projektben a tavalyi 5. és 6. b osztály vett részt a két osztályfőnök, Ceglédi Anna és Terhesné Rozik Edit vezetésével.

A gyerekek a pedagógusokkal és a szülőkkel együtt a sport által több jótékonysági futásban is részt vettek.

Tavasszal ugyancsak az 5. b osztály több alkalommal is a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesületével karöltve, a Gyurász Annamária által vezetett kis csoporttal érzékenyítő és kreativitást fejlesztő foglalkozásokon vett részt. Mindezt az ökotudatosság jegyében, hiszen a foglalkozásokat megelőzően a gyerekek olyan anyagokat gyűjtöttek, melyeket otthon már nem használnak, de amelyekből a sclerosis multiplexes betegek ajándék- és dísztárgyakat, illetve ékszereket készítenek. Ezek értékesítéséből származó bevétellel az egyesület a betegeit támogatja. Ebben a folyamatban segítettek az 5. b osztályosok, sőt a gyűjtés során az egész iskolát megmozgatták (ruhaanyag- maradékokat, kavicsokat, kupakokat, facsipeszeket, fonalmaradékokat, parafa dugót, és már nem használható ruhákat gyűjtve).

A pályázat jó elbírálásában az is segített, hogy mindezekről a projektekről a média különféle fórumai is beszámoltak.
Ceglédi Anna és Katona Gyöngyvér az Ozone Zöld-díjra beadott pályázatról és a pályázatban szereplő projektekről részletesen az Ozon TV csatornán, az „Egyenlítő” című, október 30-án leadandó műsorban számol be.

Katona Gyöngyvér
pedagógiai asszisztens