2018-ban a Tisza-parti Általános Iskola mindkét beadott „Határtalanul” pályázata támogatást nyert. Ennek köszönhetően a hetedikes évfolyam három osztálya 2019. május 13-18. között hat napos kirándulást tett Erdélyben. Az utazást gondosan előkészítettük. Minden tanuló kiselőadással készült a kirándulás jeles helyszíneiről, azok történelmi hátteréről és természeti adottságairól, valamint az onnan származó történelmi személyiségekről. Az előadásokat többnyire a buszon hallgattuk meg, úton a látványosságok felé. Az előkészítő napon újabb történelmi és földrajzi ismeretekre tettek szert tanulóink Erdélyről. Informatívnak találták tanáraik előadásait és izgalmasnak a nyolcadikosok tavalyi útjáról készített filmet.

A kora hajnali indulás után jól esett kinyújtóztatni végtagjainkat Nagyszalontán, ahol megkoszorúztuk Arany János emlékházát, és részleteket hallgattunk a költő Családi kör című verséből 3 tanuló előadásában. Útban Gyergyószentmiklós – az első szálláshelyünk – felé Bánffyhunyadon látogatást tettünk a helyi általános iskolában, ahol 20%-os a magyar tanulók aránya. A református templomban a lelkész felhívta a figyelmet a Kossuth Lajos temetésére készült koszorúra, amelyet még ma is egy üvegszekrényben őriznek. Gyergyószentmiklóson a Hétvirág panzióban laktunk nagyszerű kényelemben.

A második nap délelőttjét Csíkszentmártonban töltöttük a helyi általános iskola tanulóival, akikkel évek óta baráti kapcsolatot ápolunk. Meghallgattuk Mikó Valér tanár úr előadását a magyar-lengyel történelmi kapcsolatokról és azok erdélyi vonatkozásairól. Két tanulónk mesélt Szeged címeréről és a szegedi nagy árvízről. A kedves vendéglátás után a két iskola csapata fociban mérte össze az erejét, amelynek során fényes győzelmet aratott a csapatunk. Délután a Szent Anna-tóhoz látogattunk, de hiába vártuk, medvét ezúttal nem láttunk.

A harmadik napon Nyergestetőre mentünk, ahol koszorút helyeztünk el az 1848-49-es szabadságharc székely hőseinek emlékművénél, és meghallgattuk Borbély András, a Nyergestetői Történelmi Kávéház tulajdonosának előadását a székely honvédek hősi küzdelméről. Koszorúztunk a sósmezői temetőben is. Hazafelé ellátogattunk a csíksomlyói székesegyházba, ahová 2019. június 1-re várták Ferenc pápát.

A negyedik nap reggelén elhagytuk az első szállásunkat, és megcéloztuk Csernátont, ahol a következő két éjszakát töltöttük. Az út a Békás-szoroson és a Gyilkos-tó mellett vezetett. Sűrű esőben jártunk ezen az útszakaszon, de kiszállva megcsodáltuk a meredek sziklák tetejére ült felhőket és a sziklák alatt megbúvó vásáros sátrakat.

Másnap a háromszéki emberek múltját és mindennapjait bemutató Haszmann Pál Néprajzi Múzeumba látogattunk. Élvezettel hallgattuk Pali bácsit, aki tréfás szavaival komoly felelősségünkre, a magyar nyelv megőrzésére figyelmeztetett minket. Ámulva jártuk végig a hatalmas gyűjtemény változatos kiállítási tereit. Délután Csomakőrösön, Zágonban és Gelencén jártunk, a magyar kultúra olyan képviselőinek nyomán, mint Kőrösi Csoma Sándor és Mikes Kelmen. Gelencén meghallgattuk Ilonka néni érdekes előadását a 700 éves templom titkairól és egy diákunk, Horpácsy Kristóf megszólaltatta az orgonán Bartók Béla: Este a székelyeknél című művének orgonaátiratát. Útban a szállás felé megálltunk Kézdivásárhelyen, ahol egy tanuló előadást Gábor Áronról, és megkoszorúztuk a főtéren álló szobrát. A téren ámulva vettük észre, hogy minden kapualj egy-egy utca bejáratát takarja.

Szombaton elbúcsúztunk Csernátontól, és hazaindultunk. Szerencsére még sok csodás látvány és élmény várt ránk. Bementünk a Székelyderzsi Unitárius Vártemplomba, ahol minden létrát megmásztunk. Gyulafehérváron egy mindenkit elcsendesítő, varázslatos élményt kaptunk. A Hunyadiak síremlékeit rejtő székesegyház kántora meglepetésként eljátszotta nekünk a Himnuszt és egy zsoltárt. A közös éneklés után nehezen szántuk rá magunkat arra, hogy megmozduljunk és tovább utazzunk.

A kirándulás mindenkinek adott maradandó, szép emlékeket. A többség az ottani emberekkel való találkozást, az ízes beszédet és az egyszer tréfás, máskor megrázó hősiességről szóló történeteket érezte a legjobb élménynek. Sokakat a lélegzetelállító mélységek és meredek sziklatömbök látványa ragadott meg, mások a tavak és a róluk szóló legendák, az izgalmas erődtemplom és a hegyek lenyűgöző szépsége iránt lelkesedtek.

Hazatérve az útinaplók, fotók és videók segítségével örömmel idéztük fel a felejthetetlen élményeinket. Az utazás során legjobb előadóknak bizonyult tanulók a két napra nyúlt összetartozás napi ünneplés során elmesélték tanulóközösségünknek az erdélyi kalandozásunk történetét.

Szeged, 2019.06.04.

Hajdú Erzsébet

HAT-18-01-0676

HAT-18-01-0677

Az útról készült bemutató megtekintéséhez IDE kattintson!