Szeptember 30. a népmese napja

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe,… élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Ennek a szép örökségnek a birtokában, s az ezzel együtt járó komoly felelősségnek a tudatában rendezzük meg évről évre a népmese napjához kötődő meseíró, meseillusztráló versenyünket. 5. és 6. évfolyamos diákjaink még nagy örömmel fordulnak a mesék világa felé, és lelkesen vesznek részt az alkotás folyamatában. Az idén csalimesét kellett írniuk három kötelező elem felhasználásával. A varázstarisznya, a tündér és a sólyom különlegesen és a legkülönbözőbb módon kelt életre a gyerekek fantáziájában. Nagyszerű mesék születtek.
Talán a meseírásnál is nagyobb lelkesedéssel fogadták a diákok azt, hogy az idén egy adott meséhez kötődően társasjátékot készíthettek.
A társasjáték elkészítése csoportmunka keretein belül történt, a Király kis Miklós című népmesét kellett feldolgozniuk, társasjátékká varázsolniuk úgy, hogy az kövesse a mese történetét, részletgazdag legyen, közösen kitalált játékszabályokra építkezzen, esetleg saját tervezésű bábokkal legyen játszható. A gyerekek nagyon komolyan vették a feladatot. Az alkotásokról készült fotók önmagukért beszélnek.

A népmese napja rendezvényünk ünnepi hangulatához nagyban hozzájárultak azok a kisdiákok, akik szép énekhangjukkal, egy-egy jól ismert vagy éppen alig ismert, különleges népdal előadásával varázsolták el a hallgatóságot. A rendkívüli élményt csak fokozta egy nem mindennapi népi hangszernek, a koboznak a megszólaltatása.

Az eredményhirdetés után, ünnepi összejövetelünk végén lehetőség adódott egy kis közös játékra, az elkészített társasjátékok kipróbálására. S hogy a játék a felnőttek számára ugyanúgy kikapcsolódást jelenthet, mint a gyermekek számára, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tanárok, közöttük iskolánk intézményvezetője is, örömmel csatlakoztak a diákok önfeledt szórakozásához.

Balázsné Szelezsán Mária