„Van reményem a jövőben: a fiatalok, akik megértik a problémákat, és van kellő erejük a világ megváltoztatásához.”
(Jane Godall)

 

Intézményünkben a mindennapos környezettudatosságra, fenntarthatóságra nevelés mellett fontosnak tartjuk a jeles emléknapok szerepét, amelyek során diákjainknak olyan sajnálatos, nagy környezeti károkat okozó, az emberi gondatlanságból, felelőtlenségből fakadó környezetkárosításokra hívjuk fel a figyelmét, amelyek hatása vissza nem fordítható pusztításokat okoznak a természetben. A Tisza élővilágának emléknapján érzékenyítő, szemléletformáló megemlékezésünkkel minden diákunk átérezhette a természetszeretet, természetvédelem jelentőségét, a természet értékei védelmének fontosságát.

2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

2020. január 31-én a 20 éve történt tragikus eseményre emlékezve tartalmas, színes programokat szerveztünk iskolánkban.

Az első órában az 5. évfolyamos diákok természetismeret óráját vizes kísérletekkel színesítette Szabó Zsuzsanna tanárnő. A tanulók különböző minőségű vizeket vizsgáltak. Anna víz, Tisza víz, szénsavmentes ásványvíz és pocsolyavíz fizikai vizsgálata után, ásványianyag-tartalmukat hasonlították össze.

A második órában a 3-4. évfolyamosok rendhagyó környezetismeret órán vehettek részt, melyet a Szegedi Vízművek munkatársa tartott iskolánk kistornatermében. Az előadás mind hangulatában, mind témáját tekintve izgalmas élmény volt a gyerekek számára.

A harmadik óra elején az iskolarádió közvetítésével hallhattunk néhány perces megemlékezést a húsz éve történt eseményekről, majd az osztályok képviselőivel a közeli Pénzes kárász-szoborhoz indultunk.

A szobor Farkas Pál szobrászművész alkotása, kinek unokája iskolánk tanulója. A szobornál Szabó Zsuzsanna tanárnő mondott beszédet, majd a hetedik évfolyamosok kulturális műsorát láthattuk, hallhattuk.

Az ünnepélyes hangulat feledtette velünk a borongós, kissé szeles időt és nagy lelkesedéssel vonultunk a Belvárosi hídra, ahol az osztályok képviseletében a gyerekek egy-egy szál fehér tulipánt dobtak a Tiszába.

„A szegedi híd alatt, híd alatt, lányok sütik a halat, a halat…” – csendült fel a folyosón a népdal Domokosné Jegercsik Erika tanítónő vezetésével. Az 1-2. évfolyamos diákok közös énekével zártuk az emléknapot.

Buchholcz Éva