Ökológiai katasztrófát előidéző események láncolata kezdődött meg 21 évvel ezelőtt, január 30-án este Romániában, amikor átszakadt egy bányászati cég cianidos zagytározójának töltése, és az ott felhalmozott százezer köbméternyi mérgező elegy több vízfolyáson keresztül a Tiszába jutott.
A soha nem tapasztalt léptékű szennyezés február 1-jén ért hazánk területére, majd levonulva a folyón megtizedelte annak élővilágát.
A cianidszennyezés okozta súlyos ökológiai sebek máig sem gyógyultak be tökéletesen, azonban a katasztrófát követő években a természet lenyűgöző megújulási képességéről szerez hettek bizonyságot a szőke folyó mentén élők.

Iskolánk diákjai február 1-je és 5-e között a Tisza élővilágával kapcsolatos tanórákon és foglalkozásokon vettek részt. A felső tagozatos tanulók többek között plakátokat, prezentációkat készítettek. A vízzel kísérleteket végeztek, megtanulták a víz élettani jelentőségét is. Testnevelésórán a hókacsázás és a halfogócska játékok színesítették a hét programjait. Fizikaórán a víz ereje került középpontba, míg hon- és népismeretből a mocsarak világát ismerhették meg a tanulók. Technikaórán vízi madarakat hajtogattak, énekórán közös daltanulással és énekléssel emlékeztek meg a diákok a szomorú eseményről.
Az alsó tagozatos diákok közül a 3-4. osztályosok a Szegedi Vízmű által összeállított anyagot dolgozták fel, az 1-2. osztályosok pedig a tanórák anyagába szőtték a témát, majd a falitablón kiállították az elkészült munkákat.

Szabó Zsuzsanna
biológia-kémia szakos tanár