A nemzeti összetartozás napja

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Tisza-parti Általános Iskola rajzterme egy parányi Trianon-múzeummá változott, és különleges, rendhagyó történelemóráknak adott otthont. A kora délutáni órákig folyamatosan, egymást váltva idelátogató alsós és felsős diákcsoportokat Mikó Valér fogadta.

A 101 évvel ezelőtti sorfordító eseményekről a történelmi tények mentén tartott rövid, múltidéző előadást, miközben rögtönzött tárlatvezetés keretében mutatta be a kiállítás részét képező történelmi relikviákat: korabeli térképeket, képeslapokat, valamint a gr. Teleki Pál életútját szemléltető tablósorozatot.

A diákok számára a kiállítás legérdekesebb darabja talán mégis az a Nagy-Magyarország-térkép volt, melyen az iskola tanárainak, dolgozóinak születési helyét tüntettük fel a fényképük mellett. Meglepő volt számukra, hogy jónéhányan születtek a mai határokon kívül.
Az így elinduló beszélgetés alkalmat nyújtott arra, hogy a magyarságunkban rejlő értékekre, hagyományokra, és a határon kívül rekedt magyar honfitársaink iránti felelősségre is felhívjuk diákjaink figyelmét.

A rendhagyó megemlékezés méltó befejezése volt az a videoklip, melyben Mikó-Bökényi Hajnalka drámaszakkörös diákjai Aradi-Szabó Anna (5.b) szólistával Gyulai István Örökségünk című dalát énekelték.
A dal határoktól függetlenül a magyar nyelv megőrzésére, magyarságunk megtartására bátorít minket:

„Megtanulom, megőrzöm,
Tanítom, továbbadom,
A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján
Elvenni nem hagyom.”

Köszönjük a Trianon-emléknap megvalósításában nyújtott segítséget Fejes Évának (fotók), Sipos Rozáliának (kiállítás) és Veszelovszki Balázsnak (videoklip) is!

Balázsné Szelezsán Mária