A magyar kormány 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen.

A megemlékezés a felejtés és a közöny ellen akar tenni. Fontos, hogy a fiataljaink tanuljanak a múltból, merítsenek erőt mindazok bátorságából, akik életük kockáztatásával segítették a magyar zsidóságot.

Az idei emléknapon egy rendhagyó történelemóra részesei lehettek iskolánk 8. évfolyamos diákjai.
Az Új Zsinagógába látogattunk, amely Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Az eklektikus stílusú, impozáns épület keletkezéstörténetén túl a zsidó vallás hagyományaival, szokásaival és a szegedi zsidóság történetével is megismerkedhettünk.
Megcsodáltuk az épületet, megnéztük azt a kiállítást, mely egy szegedi zsidó család történetébe nyújt betekintést a Kiállítás a felejtés ellen címmel.
Bejárhattuk a zsinagóga szakrális kertjét is, mely az egykor főrabbi, Lőw Immánuel tervei alapján készült el, s mindmáig látványos, felüdítő környezetet biztosít az ide látogatóknak.

Hisszük, hogy diákjaink megértették az emléknap üzenetét: mindannyiunk felelőssége, hogy soha ne ismétlődhessen meg ez a történelmi tragédia.

Ceglédi Anna, Balázsné Szelezsán Mária, Gazsóné Sári Mária