2000. január 30-án Romániában átszakadt a nagybányai Aurul bányászvállalat zagytározója. Körülbelül 100 ezer m3 cianidot és egyéb nehézfémet tartalmazó szennyvíz került a közeli patakokba. A szennyvíz február 1-jére érte el a Szamost, majd a Tiszát. A Tisza élővilágára jelentős hatással volt a szennyezés. A tragédiára emlékezve, a Magyar Országgyűlés február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.
Tiszaparti iskolaként kiemelten fontos számunkra, hogy minden évben megemlékezzünk az ökológiai katasztrófáról. Szirovicza Krisztina vízminőség-védelmi referens, az ATIVIZIG munkatársa, már nem először járt nálunk. Előadását – melyből megtudtuk, hogyan alakult ki a szennyezés, milyen intézkedéseknek köszönhetően kerültük el a teljes katasztrófát és milyen következményei voltak a Tisza élővilágára nézve – most is nagy érdeklődéssel hallgatták a diákok, akik hozzászólásaikkal bizonyították, mennyire fontos számukra környezetünk védelme.

A legkisebbek Jegercsik Erika tanítónő vezetésével a Tisza partján mandulafa virágzik… kezdetű dalt énekelve vonultak végig az iskola folyosóin. Igazi villámcsődület volt, hiszen az 1-2. osztályos kisdiákok nem számítottak arra, hogy a daltanulás ilyen látványossággal zárul.

Az alsós osztályok folyosóit és osztálytermeit hangulatos alkotások díszítették, melyek vidámságukkal tükrözték a gyerekek jövőképét; a jövőjét, melyet ők tehetnek szebbé azzal, hogy óvják, védik természeti értékeinket.

Buchholcz Éva