Iskolánk 6.b osztálya a Szegedi Vadaspark által indított Zöld járőr-programon vehetett részt márciusban 3 alkalommal. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Országos Bűnmegelőzési Bizottsága pályázati támogatásával megvalósuló foglalkozásokon a hagyományos tanórai keretekből kilépve a szabadban, a jó levegőn, a természetben ismerkedtünk meg különböző környezetvédelmi témákkal.

 Első látogatásunkkor a kereskedelem miatt veszélyeztetett élőlényekről, azaz a határon lefoglalt védett állat- és növényfajokról szereztünk ismereteket (CITES), beszélgettünk borzasztó szállítási körülményeikről, valamint a belőlük készült termékek kereskedelméről. Megismerkedtünk Babócával, a kis pingvinnel, aki üdvözlésként megrágcsálgatta a cipőfűzőinket, kézbe foghattunk egy boát, beszélgettünk a házi kis kedvencek gondozásáról.

 Második alkalommal a vizek-, vízpartok-, erdők életközösségét és az emberi károkozások nyomait vizsgáltuk, végiggondoltuk ezen területek és élőviláguk védelmének a lehetőségeit. Két állattal barátkoztunk össze: kézbe vehettünk egy sünt és egy gabonasiklót.

 Utolsó látogatásunk zsiráfetetéssel kezdődött, a kifutójukban répával kínáltuk őket. Ezt követően az illegális hulladéklerakás káros következményeit latolgattuk, beszélgettünk a városi környezetszennyezés egyik formájáról, az illegális és legális graffitizésről. A Dél-Amerika-kifutó hátoldalán lehetőségünk volt kipróbálni a graffiti technikáját egy legális, zöld falon.

 A program elején mindannyian kaptunk egy Zöld járőr-mappát, melyben az egyes foglalkozásokhoz kapcsolódó feladatlapjainkat gyűjtöttük össze. Ezek segítségével a későbbiekben is könnyen felidézhetővé válnak számunkra a megszerzett ismeretek, tapasztalatok, élmények.

 A program révén annyira megszerettük a vadaspark állatait, hogy osztályunk elhatározta, hogy örökbe fogadjuk a 2015 nyarán született borjúfókát, Helgát.

 Pintér Tibort, a programvezető zoopedagógust búcsúzóul egy általunk készített vadasparkos montázzsal ajándékoztuk meg megköszönve a lehetőséget és remélve, hogy a következő tanévben is részt vehetnek Tisza-partisok a Zöld járőr-programon.

Fajka Emma 6.b