Kodály Zoltán születésének 135., illetve halálának 50. évfordulója alkalmából az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola országos műveltségi versenyt hirdetett a világhírű magyar zeneszerző és zenetudós emlékére. Iskolánkkal együtt összesen 68 intézmény jelentkezett a 4 fordulóból álló megmérettetésre.

A Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő egy olyan kiterjesztése a kultúrának, amelyen az eddig megszerzett ismereteket tovább lehet bővíteni. A feladatok többsége ugyanis nem a lexikális adatok ismeretét követeli meg, hanem sokkal inkább a zenére helyezi a hangsúlyt. A versenyzők előre megkapták azt az ismeretanyagot, amely több mint 40 művet jelent, ezeket kellett feldolgozniuk, sokszor meghallgatva a szerzeményeket.

A verseny második, városi fordulóját 2017. április 21-én rendeztük meg iskolánkban 3 csapat részvételével.

 A Tisza-parti Általános Iskola 6 fős csapatában a következő tanulók vettek részt:
Kelemen Álmos (5.a) , Zoltán Miklós (5.a), Riesing Borka (5.b), Buczkó Asztrik (5.c), Mikó Virág (6.b), Virághalmi Lili (6.b).

A vetélkedőt Varga Károly vezette (A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének nyugalmazott főiskolai tanára, a Magyar Érdemrend Tiszti keresztjével kitüntetett zenepedagógus, karnagy, tévés- rádiós zenei szerkesztő, műsorvezető), akinek köszönhetően a gyerekek játékként élvezhették a vetélkedőt.

„Ez egy kicsit játékos vetélkedő, nem olyan verseny, ami csak számon kér, hanem, ami tanít is. Teljes ismeretet próbálunk adni Kodályról, és ez a négy forduló alkalmával meg is valósítható. Reméljük, nagyon sokat tudnak a gyerekek a zeneszerzőről, amit nem, azt majd megismerik itt. Az a fontos, hogy mire véget ér a verseny, tisztában legyenek azzal, hogy ki is volt, mit jelentett Magyarországnak, a magyar zenei nevelésnek, és mit jelentett az egész világnak” – mondta el Varga Károly.

A feladatokat Varga Károly állította össze, illetve a pontozást is ő szabta meg.
Diákjaink szép teljesítményének eredménye, hogy az elért 79 pontunkkal az országos mezőny 6. helyén állunk, így részt vehetünk a harmadik fordulóban is.

Május végén kerül sor a területi elődöntőre Érden, majd onnan hat csapat juthat tovább az országos döntőbe, amit Budapesten, a Művészetek Palotájában június első harmadában fognak megtartani.

Köszönjük a versenyző diákok szüleinek és az iskola alapítványának, hogy felajánlásaik által méltóképpen megvendégelhettük a vetélkedőn versenyző gyerekeket.

Gyányiné Szabó Zsuzsanna (énektanár)