A Szegedi Biológiai Kutatóközpont „Kutatóhelyek tárt kapukkal” címmel nyílt napot rendezett. Erre a programra Keserű-Lukács Peti anyukája, aki a Kutatóintézetben dolgozik, meghívta  az 5. b osztályt, így aztán  két órát vendégeskedtünk az intézetben, és hogy milyen jól éreztük magunkat, arról meséljenek a gyerekek.

Az SZBK-ban jártunk

Egyik nap az osztályfőnöki és irodalomóra helyett elmentünk az SZBK épületébe. Mikor odaértünk, az osztályt két csoportra osztották.

Az első csoport ment a „Légy-labor”-nak nevezett helységbe. Ott mikroszkóppal nézegettük a muslincákat, aztán széndioxiddal elaltattuk őket, és így már alaposabban szemügyre vehettük ezeket a kis élőlényeket. Sajnos ezek után olajba kellett tenni a legyecskéket, amiben meghaltak. Utána megnéztük azt a helységet, ahol mindenféle gépek voltak. Volt összevarrógép, felrázógép, hajszálmérő mérleg és óriáshűtő, ahová be tudtunk állni. Nagyon jó volt. Utána cseréltünk a másik csoporttal. Ott sok-sok dolgot mondtak a baktériumokról. Megtudtuk, hogy vannak jó és rossz bacik. Rendkívül izgalmas volt az is, amikor láttuk, hogy lehet baktériumokat tenyészteni joghurtból egy speckó vegyület segítségével. Azt is kipróbáltuk, hogyan lehet baktériumokkal rajzolni.

Nagyon jól éreztük magunkat az egész osztállyal.

Rucz Barnabás, 5. b osztály

Az osztállyal a múlt héten elmentünk a Biológiai Kutatóintézetbe. Nagyon sok mindent csináltunk.

Nekem a legjobban a mikroszkópozás tetszett. Még szúnyog DNS-t is színeztünk. Volt egy előadás a bacikról, ami után joghurttal rajzoltunk egy édes zselés anyagra, amit pénteken az előadást tartó kutató, Ildikó néni elhozott nekünk megnézni, hogy mit csináltak vele a joghurtban található bacik. Zoli bácsi megmutatta, melyik gép mire való, volt egy olyan, amivel hajszálat mértünk, meg olyan is, ami -80 0C–ra hűtött, meg még rengeteg izgalmas gép.

Nagyon jó volt, nekem nagyon tetszett.

Varga Sára, 5. b osztály