Március 3-a a Vadvilág Világnapja. Ez a környezetvédelmi jeles nap arra szolgál, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetünkben élő védett növény- és állatfajokra.

Az 1973-ban Washingtonban aláírt egyezmény (CITES) szabályozza a veszélyeztetett vadon élő fajok nemzetközi kereskedelmét. Magyarország 1985-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Szegedi Vadaspark fontos szerepet vállalt abban, hogy felhívja a fiatalok, gyerekek figyelmét erre a témára. Szeged néhány általános iskolájából felső tagozatos diákok – köztük mi is – látogathattak el az állatkertbe, ahol meghallgathattak egy érdekes előadást a vizek élővilágáról. Egy másik foglalkozáson pedig mi is elmondhattuk, hogy mit tudunk a tengerek, óceánok szennyezéséről, a túlhalászásról vagy az illegális bálnavadászatról.

Láttunk például tiltott kereskedelemből elkobzott tengeri teknőst, amit kipreparáltak, hogy később majd valaki nappaliját díszítse. Nagyon megdöbbentő és elszomorító látvány volt.

Azon kívül, hogy mindannyian jól éreztük magunkat, el is gondolkoztunk a hallottakon. Rájöttünk, hogy a bolygónk jövője a mi kezünkben van. Megtanultuk, hogy akármennyire is tetszenek a tengerparti nyaraláson a bazárokban kapható kagylók vagy tengeri csillagok, nem szabad megvásárolnunk azokat, mert azzal mi is részt veszünk a környezet pusztításában.

A nap csúcspontjaként a bátrabbak megsimogathattak egy óriáskígyót is.

Brcán Frida
6.a osztály

képek forrása: https://www.delmagyar.hu/