„Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag,”

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szegedi emlékei

 

„Mert minden pártkérdésen felül áll a magasztos szó: nemzetegység! Ha mi egymás között birkóznánk, ellenségeink kacagnának s bátorságot nyernének. Megosztatlan ridegséggel kell állnunk, mint a sziklaszál. Véleménykülönbség lehet, de pártoskodásnak lenni nem szabad!”
(Vasvári Pál)

Kedves Kollégák, Diákok és Szülők!

Idén a 7. évfolyam osztályfőnökei kiléptünk a hagyományos iskolai műsorok keretei közül. Egy olyan rendhagyó műsorral emlékeztünk meg a márciusi ifjakról, az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról, amelyre méltán büszkék lehettek volna azok a korabeli fiatalemberek és asszonyok, akik életüket kockáztatva álltak ki a hazaszeretet mellett.

Ötletünkhöz sok támogató csatlakozott. Szeretnénk köszönetet mondani a kivitelezés maximális támogatásáért Schaller Györgyi intézményvezetőnek, Dr. Szabó Pál Csabának, a Délvidék Ház vezetőjének , Szabó Évának, a Belvárosi Mozi igazgatójának, Boros József trombitatanárnak, Szilágyi Kata múzeumpedagógusnak. Helyszínt és olyan technikai körülményeket biztosítottak nekünk, amelyek lehetővé tették, hogy a diákjaink által forgatott kisfilm méltó módon emlékezzen meg az 1848/49-es események szegedi vonatkozásairól.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani a 7. évfolyam tanulóinak, akik heteken keresztül a felnőtteket meghazudtoló módon tisztelettel, alázattal és rendkívüli teherbírással készítették a filmet, mondták fel a hanganyagot, tanulták a verset és a beszédet.

Bezdán Katalin, Ceglédi Anna és Mikó Valér ( a 7. évfolyam osztályfőnökei)