Magától értetődő gondolat, hogy április 11-ére, a költészet napjára versekkel készülnek a magyartanárok, akik az év többi napján is nagy lelkesedéssel igyekeznek megmutatni diákjaiknak az irodalom szépségét, értékét. Ebben a tanévben így hangzott a nap mottója:

Szavalj egy verset a tanároddal, a tanítványoddal!

Ötletünk iskolánk számos pedagógusát és diákját ösztönözte arra, hogy társat keressen magának a költészet napi szavaláshoz. Az elmúlt heteket versolvasással, keresgéléssel töltöttük, míg rá nem találtunk azokra az irodalmi alkotásokra, amelyeket magunkénak éreztünk a költészet nagy tárházából, s melyekből így sokszínű palettát hoztunk létre közösen. Az 1-3. osztályos tanulóink tanító nénijeikkel vállaltak közös produkciót, mely során az egész vagy csaknem az egész osztály együtt szavalt. A felsősök közül is jelentkezett jó néhány vállalkozó kedvű diák, akik verseket kerestek, és megszólították tanárukat, akivel együtt szerették volna azt előadni. A fordítottja is megvalósult: előfordult, hogy a pedagógus kérte meg tanítványát, hogy szavaljon vele egy verset. A hangfelvételeket Veszelovszki Balázs háttérzenével látta el, majd sorba rendeztük őket. Április 11-én az első négy tanóra kezdetén az iskolarádión keresztül hallgatva emlékeztünk meg a segítségükkel József Attila születésnapjára, és ünnepeltük a magyar verset.

A földszinti aulában 8.a osztályos diákok magyar költőket bemutató munkáit láthattuk, a hírfolyamban pedig néhány, az irodalomkönyvekben nem fellelhető érdekességet olvashattunk költőink életrajzából 8.b osztályos tanulók gyűjtésében.

Egy vetélkedőre is buzdítottuk diákjainkat: híres magyar költők arcképeinek egy-egy jellegzetes részletéből találhatták ki, kiket rejtenek a letakart képek. A helyes megfejtéseket adók közül 2 tanulót sorsoltunk ki, akiknek jutalmul egy-egy mozijegyet ajánlott fel iskolánk alapítványa.

Bízunk benne, hogy a sokszínű és tartalmas programok közelebb hozták diákjainkhoz a versek szépségét, és általuk megtapasztalták a jó kedvvel végzett közös munka örömét.

Köszönet mindazoknak, akik verseket választottak, szavalásra buzdítottak és a nap sikeréért fáradoztak.

 

Terhesné Rozik Edit és Czeglédyné Somi Éva