Március 28-án nem az iskolapadban kezdte napját az 5.b osztály, hanem egy rendkívüli irodalomóra keretében osztályfőnökük, Udvarhelyiné Béres Irma ötlete és szervezőmunkája által elutaztunk Kiskőrösre. Petőfi Sándor János vitézének az elolvasását követően egy 21. századi oktatási környezetben életre kelt számunkra a mű. A tankönyvoldalakon lévő információkról személyesen is meggyőződtünk a költő szülőházában és a róla elnevezett múzeumban. Felejthetetlen élményeinkről álljon itt néhány tanuló gondolata:

Rucz Ágoston: „Mikor megérkeztünk Kiskőrösre, azonnal célba vettük a János Vitéz Látogatóközpontot. Én egész másra számítottam. Azt hittem, unalmas lesz, de nem így volt. 6 fős csoportokban mentünk be az interaktív labirintusba. Nekem az a rész tetszett, amikor vándoroltunk az országokon keresztül.”

Kis Léda: „A labirintus volt a legjobb. Végigmentünk az egész történeten, és közben feladatok is voltak.”

Juhász Emma: „Az elején adtak egy tabletet, és meg kellett rajta alkotni a saját János vitézünket. Legjobban az tetszett, ahogy az erdőben az esőt megjelenítették.”

Varga Sára: „Sokat lehetett tanulni a társasjátékból, mert olyan apró részletekről is szó volt a János vitéz történetéből, amit amúgy észre sem vettem. A labirintus is jó volt, mert átélhettük Jancsi sorsát.”

Szabad Emma: „Amikor végeztünk a labirintusban, felmentünk a játszórészbe, ott nekem a társas és a kirakó tetszett legjobban. Utána megnéztük a szoborkertet, és szétvált a csoport. Mi egy házba mentünk, ahol érdekességek voltak Petőfiről, majd átmentünk Petőfi házába, ott képek és információk voltak a szüleiről és róla. Volt pár eredeti bútor, ami még az övék volt.”

 

Körtvélyessy András: „Szívesen ott maradtam volna, csak várt a suli.”

 

Terhesné Rozik Edit, magyartanár