MŰVÉSZETEK NAPJA

2019.

„A művészet az élet csodálatos dísze. Nem lehet más, mert minden művészet lényege: a díszítés. Zene és költészet a nyelv dísze, a járásé a tánc. A festészet és a szobrászat viszont a gondolatok dísze – üres falakra vetítve.”                       – Velde, H. V. De. –

A fent említett gondolatok mentén – azzal a hittel, hogy a művészet „nem csupán” hatással van az életünkre, hanem személyiség- és lélekformáló erővel bír – szerveztük meg immár harmadik alkalommal tavaszi Művészetek Napja rendezvényünket.

A programot megnyitó intézményvezetői köszöntőjében Schaller Györgyi kiemelte, hogy iskolánk számos nagyszerű tehetséggel büszkélkedhet, s ez alkalommal több mint 120 diákunk mutathatja meg a művészet valamely ága iránti vonzódását, elkötelezettségét.

A 3. és 4. évfolyam nyitótáncát a TánCentrum Szegedi Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium tanárai koreografálták és tanították be diákjainknak.

Az egyéni hangszeres produkciók mögött a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola kiváló zenepedagógusainak lelkiismeretes felkészítő munkája állt.

Iskolánk azon diákjai, akik az angol nyelv és a színjátszás iránt is elkötelezettek, és nem utolsósorban még énekelni is szeretnek, az 1 évfolyamtól egészen a 6. évfolyamig bezárólag, egy különleges angol színdarabbal örvendeztették meg a közönséget, The Gingerbread Man címmel. A sok diákot megmozgató produkció színpadra állítását az angol munkaközösség tanárainak, valamint az iskolai színjátszó kör drámapedagógusának köszönhetjük.

Lélekemelő élmény volt az iskola énekkarának színpadra vonulása. Közel nyolcvan csilingelő gyermekhang, kórustag vagy éppen ehhez az alkalomhoz csatlakozó lelkes diák, énekelte élő hangszeres kísérettel Szekér Gergő Madár, repülj! című dalának feldolgozását két kristálytiszta hangú szólista közreműködésével.

S hogy a művészi élmény teljes legyen, befejezésképpen a Művészetek Napja díszvendégét, a swinghegedülés nagymesterét, Frankie Látót köszönthettük nagy tapssal. Könnyed, virtuóz előadásmódja ez alkalommal is mindenkit magával ragadott.

Köszönjük minden résztvevőnek a lelkiismeretes felkészülést, a közönségnek pedig a lelkes fogadtatást és az őszinte tetszésnyilvánítást.

Külön köszönet illeti két 8.-os diákunk munkáját is, akik remek konferálásukkal járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.

A Művészetek Napja program részeként ezen a napon iskolánk aulájában minden érdeklődő megtekinthette Bernát Sára (8.a) portrékiállítását.

 

Balázsné Szelezsán Mária és Petrócziné Mészáros Erzsébet