„A magyar nyelv olyan, mint egy hangszer: aki játszani akar rajta, annak minden áldott nap gyakorolnia kell” – írta Lénárd Sándor. Iskolai tanulmányaink alatt – bármely műveltségi terület ismereteit szeretnénk elsajátítani – folyamatosan gyakoroljuk az anyanyelvünket, ennek a gyakorlásnak a helyesírás is része.

Nemcsak a szóbeli és írásbeli számonkérések, hanem az iskolai és iskolán kívüli megmérettetések is jelzést adhatnak számunkra, mennyire eredményes a gyakorlásunk, milyen irányban és módon érdemes még fejlődnünk.

Iskolánk diákjaival minden tanévben részt veszünk a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyen, szép eredményeket érünk el rajta. Így történt ez most is. A járványhelyzet következtében az online térben zajlott a megmérettetés, melyen évfolyamonként 8 diákkal indultunk. A digitális helyesírási verseny abban különbözik a hagyományos, papír alapútól, hogy a versenyzőknek nemcsak a helyesírási szabályok ismeretében és helyes alkalmazásában kell kiválóknak lenniük, hanem a számítógépes gépírásra is nagyon fontos figyelniük. Előfordul ugyanis, hogy egyetlen rosszul használt szóköz miatt nem fogadják el az egyébként helyes megoldást, ugyanis az elektronikus feladatsorjavítás nem tesz különbséget a helyesírási és a gépelési hiba között. Ezért a 2. fordulóba továbbjutott diákjaink eredménye még figyelemreméltóbb, mint a korábbi évek során.

Szeretettel gratulálunk

Balogh Boglárka 5.a,

Bonifert Blanka 5.b,

Birtók Hanna 7.a,

Gyömbér Keve 7.a,

Pap Jerne Zsófia 7.b,

Gombos Lili 8.a,

Nagy Petra 8.a,

Szücs Borbála 8.a és

Cziner Ábel 8.b osztályos diákjainknak, akik továbbjutottak a verseny 2. fordulójába.

 

Terhesné Rozik Edit szaktanár