Két év, világjárvánnyal terhelt év után ismét megrendezhettük tanulóink nagy örömére az egészséghét nyitónapjaként az egészségnapot.

Reggel az iskola összes tanulóját megmozgató fél órás zumbával kezdtünk, Ovrova Inci tánctanár irányításával.

Az alsó és felső tagozat hasonló szellemiségben, de korosztályuknak megfelelő programokkal készült a projektnapra.

Az alsós osztályokban az idei tanév kiemelt témája a lelki egészség és az egészséges táplálkozás, illetve az újrahasznosítás.

A mentális egészség fejlesztésére gyermekkorban nagy hatással van a népművészet, a népmesék, népzene hallgatása. A mese számos területen fejti ki jótékony hatását: az érzelmi intelligencia, a kreativitás, a képzelet, a fantázia, a problémamegoldó gondolkodás fejlesztésének egyik legfontosabb eszköze. Emellett a beszédre, a szókincsre, a kifejezőkészségre van pozitív hatással. A mesének továbbá fontos funkciója az is, hogy megnyugtassa, kikapcsolja és feltöltse a gyermeket. Így a nap folyamán népzenét hallgattak a tanulók, és Lázár Ervin: Hapci király című meséjét dolgozták fel.

A gyerekeknek a „Gondold újra!” kézműves foglalkozás keretében újra kellett gondolniuk az újrahasznosítható anyagok felhasználását. Ezekből játékokat, bábokat, díszleteket készítettek a diákok. A kreatív alkotásokból kiállítást szerveztünk az osztálytermeinkben.

Az egészséges táplálkozás fontos része az egészségmegőrzésnek. Ezen a napon a tanulók salátákat készítettek, és az alapján ajánlották társaiknak, hogy milyen vitaminokat tartalmaznak, illetve milyen jótékony hatással vannak szervezetünkre.

A 3-4. évfolyamosoknak a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár könyvtárosai interaktív foglalkozást tartottak.

Az 1-4. évfolyam KEVE programjának zárását is ezen a napon rendeztük meg. A gyerekek nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták az iskolarendőrök bemutatóval egybekötött színvonalas, gyakorlatias előadásait.

A felsős tanulók 3 pillérre épülő programjai hívták fel a figyelmet a mentális-, a testi egészség és a mozgás fontosságára.

Az iskolapszichológusi mindfulness meditáció, az iskolakönyvtár- és kézműves foglakozások, a kreatív szappankészítés folyamata, a tánctanulás lehetőségei megmutatták tanulóinknak azokat a relaxációs lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak a jó életminőséghez, a jó iskolai teljesítményekhez, amelyhez kiegyensúlyozott, harmonikus lelki egyensúlyra is szükség van.

Az SZTE szakemberei és hallgatói segítségével a testi egészség megőrzésével kapcsolatban bőr- és fogápolási tanácsokat kaptunk, újraélesztéssel, sebek kötözésével, a tiszta víz jelentőségével és szerepével ismerkedhettek tanítványaink.

Természetesen a sport is fontos része volt a napnak, amelynek lehetőségét az Erzsébet ligetben és az iskola udvarán szerveztünk meg.

Osztályonként 3 diák segítségével normál és „mentes” egészségtálak készültek az iskola ebédlőjében, figyelve az alapanyagok minőségére és azok egészségre gyakorolt hatására.

Előzetes feladatként plakátkészítő versenyt hirdettünk, az egészségtudatos táplálkozással kapcsolatban. A legjobb munkákat iskolánk aulájában állítottuk ki.

A nap zárásaként a legjobban szereplő osztályok gyümölcsöt vehettek át ajándékként.

A programokról és azok hangulatáról szóljanak a képek!

Schaller Györgyi
intézményvezető