Idén először hirdettük meg iskolánkban a darázsgarázs/rovarhotel-építési versenyt.

Az ötletet az a szomorú tény adta, hogy – a világban tapasztalt különféle folyamatok miatt – hazánkban is egyre csökken a beporzó rovarok száma, a méhek pedig különösen veszélyeztetettek.

A versennyel egyrészt szerettem volna felhívni a figyelmet erre az igen komoly, az emberi létet is befolyásoló tényre, másrészt egyfajta megoldást is kínálni, hisz darázsgarázst/rovarhotelt építeni még egy gyerek is képes, és egyszerű emberként is sokat tehetünk a környezetünk megőrzéséért.

A versenyben csapatok és egyéni jelentkezők is részt vehettek, otthon és az iskolában is megépíthették a rovarlakhelyet. Az otthoniakról fotókat, sőt egy videót is kaptunk, az iskolai építményeket pedig folyamatosan figyelemmel kísérhettük a tervezéstől a befejezésig.

A csapatok tagjai nagyon ügyesen dolgoztak együtt, a feladatokat szétosztották egymás között, a terveket folyamatosan változtatták az alkotás során, ahogy jöttek az újabb és újabb ötletek.

7 csapat és 1 fő egyéni versenyző indult. Nagyon szép és hasznos építmények készültek, a zsűrinek igen nehéz dolga volt, hisz két egyforma alkotás nem született, és a legtöbbnél csak egy-egy apróságért vontunk le pontot.
A zsűri döntése alapján
1 I. helyezett,
5 II. helyezett,
1 III. helyezett,
1 különdíjas lett.

A kiírás alapján minden résztvevő kapott garantált ajándékot: egy pici üveg vegyes virágmézet dióval és mézes puszedlit.

Csapatonként – a helyezéstől függően – egyre nagyobb üveg áfonyás mézet és oklevelet kaptak.

GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!
KÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT A ROVAROK NEVÉBEN IS!

Az idei kezdeményezéssel hagyományt szeretnénk teremteni, és reméljük, jövőre még többen csatlakoznak a felhíváshoz!

Katona Gyöngyvér Rózsa
pedagógiai asszisztens