A magyar kultúra napja

2023. január 22.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A nevezetes nap alkalmat ad arra, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A 200 éves évforduló alkalmából az aulában a Himnusz keletkezéstörténetét és a hungarikumokat felvonultató kiállítást szerveztünk. Nemzeti énekünk történetének fontos eseményeit idővonalon ábrázolva állítottuk ki. Alsós kisdiákjaink rajzokkal, színezőkkel, saját kreatív alkotásokkal jelenítették meg a hungarikumokat.
A kivetítőn kultúránk kiemelkedő személyiségeit, eredményeit bemutató diasort  nézegethettek diákjaink a szünetekben.
Ezt a jeles alkalmat használtuk fel iskolánkban a „Petőfi 200” évforduló eseményeinek nyitányára. A könyvtárban kiállítást szerveztünk a kedvenc Petőfi-versekből kis színezőkkel kiegészítve, illetve régi és új kiadású Petőfi-köteteket lapozgattunk.
Az ünnepi alkalomból iskolarádiós műsorban emlékeztünk meg a magyar kultúra szerteágazó területeiről, sokszínűségéről és Petőfi máig ható költészetének érzés- és gondolatvilágáról.

Az ünnepi emlékműsort a Himnusz közös éneklésével fejeztük be.

Gazsóné Sári Mária és Nemes Evelin