„A természet változik.
És mi teljesen függünk ettől a változó világtól.
Ez biztosítja az élelmünket, a vizet, a levegőt…”

A 2023-as tanév Fenntarthatósági témahetén sok színes programhoz csatlakoztak diákjaink. Az egyik legmozgalmasabb kampány a TESZEDD akció volt, melynek keretében az osztályok és tanítóik Katona Gyöngyvér irányításával tisztították meg az iskola környékét a hulladéktól.

Minden évben lelkesen csatlakozunk a PontVelem időszaki szelektív hulladékgyűjtő versenyhez. Eddig 310 kg elem és 106 darab mobiltelefon gyűlt össze és került leadásra. A versenynek még nincs vége, reméljük, hogy a tavalyihoz hasonló eredményt sikerül elérnünk.

Az idei évben a fenntarthatósági hét tanóráinak kiemelt témái a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia és a hulladék voltak. Az első évfolyamosok a szelektív hulladékgyűjtéssel és a hulladék újrahasznosításával foglalkoztak a tanórákon.

A 2.a, 2.b és 2.c osztályosok megismerkedtek a „hungarikum” fogalmával, ami a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, olyan értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

A 2.b, 3.a és 3.b osztályos tanulók az energia fogalmáról, mindennapi életünkben betöltött szerepéről tanultak és megismerték a legfontosabb energiatípusok jellemzőit.

Földünkön sokféle és sokfajta élőlény él. Ide tartoznak az állatok, növények, gombák, és a szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok) és az ember is. Egy adott fajnak különböző egyedei léteznek. Ezt nevezzük biológiai sokféleségnek, biodiverzitásnak. E témával foglalkozott a 3.c és 4.a és 4.b osztály. A harmadikosok az Erzsébet Ligetben figyelték meg az ott élő, fészkelő madarakat. megfigyeléseikről feljegyzést készítettek.

Tudtátok, hogy Kína egyes területein a vegyszerek használata miatt kihaltak a beporzók (lepkék, méhek, molylepkék, darazsak)? Veszélybe került a gyümölcs- és zöldségtermesztés, az emberek kézzel porozzák be a gyümölcsfákat. Ha nem vigyázunk a méhekre, ez nálunk is megtörténhet! A negyedik osztályosok ezt az izgalmas témát dolgozták fel a témahéten.

A felső tagozatos diákjainknak a Föld napja alkalmából interaktív előadást szerveztünk iskolánk könyvtárában. A beszélgetés vezetője Bedő Orsolya volt, aki ökológus férjével 7 évet élt Afrikában, a szavannán és dolgoztak együtt az orrszarvúk megmentésért.

Orsolya megosztotta gondolatait a világ ökológiai veszélyeivel kapcsolatban, beszélgettek a túlnépesedésről, a túlfogyasztásról, a klímaváltozásról, a biológiai sokféleségről és annak védelméről és afrikai élményeiről.

A gyerekekkel közösen fogalmazták meg a legfontosabb gondolatokat, tennivalókat a Föld védelmével kapcsolatban:

Váltsunk környezetbarát szerekre, éljünk műanyagok nélkül, zöldítsük környezetünket, ültessünk fákat, komposztáljunk, „éheztessük a kukát”, ne essünk a túlfogyasztás csapdájába, védd a növény és állatvilág sokféleségét.

Az előadás végén bemutatta Az orrszarvúk hajnala című könyvet, amely csodálatos afrikai életükről, az orrszarvúak megmentésével kapcsolatos erőfeszítéseikről szól.

A Fenntarthatósági témahét április 24-e és 28-a között került megrendezésre, a pályázatok azonban még nem zárultak le! Aki szeretne alkotni, május 21-ig megteheti. Mit mesél a vadon? és Kincsek karnyújtásnyira címmel összművészeti pályázaton vehet részt, aki ecsetet, tollat, kamerát ragad, esetleg táncra perdül. A pályázatokról bővebben a https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/programok oldalon lehet tájékozódni.

„:..Nincs ennél nagyobb értékünk, muszáj megvédenünk.”
(David Attenborough)

Környezeti munkacsoport