Iskolánkban 2024. május 24-én rendeztük meg az immár hagyománynak számító Egészségnapot. Nagyon színvonalas és változatos programok várták az alsó és felső tagozatos diákokat.

A napot Kőszeginé Szűcs Gabriella és Martonosi Míra tanítók nyitották meg egy közös, vidám zumbázással. Ez egy igazán frissítő kezdés volt ezen a reggelen.

Az alsó tagozatos diákok programjait az alábbi foglalkozások színesítették:

A tanulók lelki egészségét a Batyubontogató mesterprogramhoz kapcsolódóan a Bolond legény című mese feldolgozásával fejlesztették a tanítók.

Újrahasznosítás keretein belül papírból, műanyagból újragondoltunk tárgyakat. A gyerekek nagyon kreatívak voltak a munka során, s élvezték a produktumokat, melyeket a hulladékból nyertünk, ezzel is nevelve a környezettudatos magatartásra.

Az egészséges táplálkozás sem maradhatott ki a mai napból, gyümölcssalátát készítettek, kóstoltak a gyerekek.

Programjaink színvonalát emelték a külső előadók is.

Könyvtári óra keretében a Somogyi-könyvtár munkatársai a gyerekek lelki egészségének megóvását tűzték ki célul. Legóból meditációs helyszínt terveztek, építettek, jógáztak, vitaminokkal kapcsolatos KVÍZ-kérdésekre válaszoltak, melyhez az általuk hozott könyvekből kaphattak segítséget. Megismertették a gyerekeket az „okostányérral”.

A Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola hallgatói elsősegélynyújtó ismereteket adtak át. Bemutatták az újraélesztés, a stabil oldalfekvés, a sebkötözés szabályait, amit mindenki ki is próbálhatott.

Dóczi Anikó együttműködést fejlesztő játékokat tanított tanulóinknak.

Mozgalmas, pörgős órák voltak ezek.

Okos feleleteket adtak, és egészségre vonatkozóan is meggyőződhettünk arról, hogy tudatosan figyelnek az életmódjukra.

A felső tagozatos gyerekeknek az elmúlt évek koncepciójához igazodva szerveztünk programokat a mozgás, a testi és lelki egészség témakörében.

Célunk az volt, hogy diákjaink a 4 év során minden programmal találkozzanak, változatos foglalkozásokon vegyenek részt.

Kicsit izgultunk az időjárás miatt, mert négy programot is a szabadba terveztük. A természet ízei, illata, a festés, valamint a rekreációs játékokat be tudtuk vinni az épületbe, a számháborút pedig nem zavarta az időnként szemerkélő eső. A mozgás programban a sorversenyekben nagy lelkesedéssel vettek részt az évfolyamok osztályai. A lazításra vágyó gyerekek jóga foglakozáson lehettek.

A lelki egészség programrészben Festés, Társas piknik, Kézműves foglakozás, Étkezési zavarok, A természet ízei, illata foglakozások közül választottak a tanulók.

A testi egészség programok közül Játszunk egészségügyi szakembert! I. (Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola tanulói) Bőrápolás (nem csak) kamaszoknak, Higiénia, tisztálkodás (Bosch Gabriella – védőnő) (Kardosné Baumann Laura – védőnő), Fogorvosi tanácsok (dentálhigiénia hallgatók), Játszunk egészségügyi szakembert! II. (Vöröskereszt) közül egyen vettek részt a gyerekek.

Osztályonként 3 gyerek az ebédlőben „Fűben fában orvosság” címmel plakátot készített, melyekről előadást is tartottak.

A gyerekek nagyon élvezték ezt a napot. Bízunk benne, hogy sok-sok egészséggel kapcsolatos ötletet, jó tanácsot kaptak, és igazán hasznos tapasztalatokat szereztek.

Füzesyné Bozsó Éva (az osztályfőnöki munkaközösség vezetője)